Hygienické nerezové spojky

Hygienické nerezové spojky – obecné informace
Hygienické spojky jsou určeny pro potravinářský, kosmetický, farmaceutický a chemický průmysl a biotechnologie. V závislosti na aplikaci jsou na hygieničnost spojek různé požadavky, spojené s použitím odpovídajících materiálů a možností snadného čištění a sterilizace bez nutnosti demontáže instalace (CIP – Cleaning in Process, SIP- Sterilization in Process). Nejpoužívanějšími materiály pro hygienické instalace jsou nerezi AISI304 a AISI316. Konstrukce spojky by neměla obsahovat mezery, spoje, mrtvé zóny, úhlové spoje a drsné povrchy – těžké k čištění, ve kterých by se mohl hromadit produkt a mohlo by docházet k nežádoucímu rozvoji mikroorganismů. Drsnost vnitřního povrchu by neměla překročit Ra=0,8 µm a při vyšších požadavcích Ra=0,4 µm. Zvláště vysoké požadavky jsou na případné svary. Těsnění z elastomerů a pryží by měly mít odpovídající hygienické atesty.
Seznam produktů:
Potřebujete pomoc při výběru produktu pro svou instalaci?
FAQ – Hygienické nerezové spojky:
Mezi nejběžnější hygienické spojky patří: spojky dle normy DIN 11851, spojky SMS, spojky Triclover (Tri-clamp), spojky RJT, spojky IDF, spojky Macon.
Nejčastějšími odvětvími průmyslu, kde se používají hygienické spojky, jsou farmaceutický a potravinářský průmysl. Díky snadné montáži a „čistotě“ spojení nacházejí také uplatnění v chemickém průmyslu.
U koncovek s vroubkovaným hrdlem (používané pro gumové hadice) můžeme provést montáž pomocí skořepinových svorek nebo lisovacích objímek, zatímco u spojek s hladkým hrdlem (používané pro gumové a plastové hadice) je montujeme pomocí skořepinových svorek.
U spojek pro přivařování je třeba změřit průměr talířku v jeho nejširším bodě, vnitřní průměr průchodu a tloušťku stěny. U spojek s hrdlem pro hadici je kromě průměru talířku a vnitřního průměru průchodu velmi důležitý průměr hrdla měřený na vnějším nejširším bodě. Takové měření usnadňuje identifikaci normy, podle které byla spojka vyrobena, a minimalizuje riziko chyby a výběru nevhodné spojky.
V případě nesprávného spojení dvou spojek vyrobených podle různých norem existuje pravděpodobnost vzniku tzv. „mrtvých zón“ způsobených rozdílem ve vnitřním průměru. To vede k hromadění média, což může vést k rozvoji bakterií a mikroorganismů.
Spojky Triclover se mohou lišit rozměry (vnitřní průměr a průměr talířku) podle různých norem, podle kterých byly vyrobeny. Rozlišujeme 3 hlavní normy: DIN-A (DIN 32676), DIN-B (ISO 1127) a DIN-C (ASME BPE).
Vše záleží na použité sponě a kvalitě spoje (svařovaného). Základní spona je určena pro tlak od 15 do 25 bar v závislosti na velikosti spojky, existují však spony, které mohou vydržet tlak až 75 bar.